Groote Museum – Artis

Het Artis-Groote Museum in Amsterdam heeft haar prachtige monumentale deuren voor het grote publiek geopend. Het nieuwe museum van Artis profileert zich als het museum van de grote vragen. In het Groote Museum ontdek je waar we vandaan komen, hoe we verbonden zijn en waar we van afhankelijk zijn. Met deze inzichten over jezelf en je relatie tot ander leven komt de vraag ‘waar gaan we naartoe?’ dichterbij.

Het indrukwekkende monumentale gebouw, stamt uit 1855, ademt één en al geschiedenis en is zelf het kostbaarste collectiestuk van het nieuwe Groote Museum. Het museum staat vol met vitrines welke een herinnering zijn aan de verzamelingen die ooit het museum vulden. Deze vitrines worden nu gebruikt als expositieruimte voor de mooiste en indrukwekkendste exhibits. Ata Tech heeft als full service system integrator de ontwerpen van het Groote Museum de totale installatie vooraf geëngineerd en tot in detail uitgewerkt.

Ons indrukwekkende AV project Groote Museum – Artis is geselecteerd als één van de finalisten van de Inavation Awards 2023 in de projectcategorie Visitor Attraction.

Interactieve exhibits, projectie en ShowControl
Er zijn verschillende exhibits gerealiseerd waar bezoekers zelf interactief deel kunnen nemen aan de opstelling en waar door middel van handbewegingen, touchscreens, drukknoppen of ‘motion tracking’ er interactie ontstaat via beeld, geluid en/of verlichting. Een 52 kanaals Soundscape geluidsinstallatie zorgt voor verschillende (natuur)geluidseffecten vanuit iedere positie in het museum. Alle audiovisuele opstellingen zijn op afstand te bedienen en het complete museum wordt centraal aangestuurd vanuit meerdere serverruimtes.

In het Groote Museum zijn diverse projectie opstellingen waar zowel projection mapping als een edge-blend is toegepast. Ook zijn er door Ata Tech 85 stuks BrightSigns spelers geconfigureerd, geprogrammeerd en geïnstalleerd. De volledige Showcontrol in het Groote Museum is geprogrammeerd door middel van sensors en tijdschema’s maar is ook door het museum zelf via een bedieningspaneel te bedienen.

Verlichting
500 stuks PLE magnet led zoom spots en het lineaire profiel P13 zijn geïnstalleerd in de monumentale vitrines in het museum. Ook zijn 350 stuks CLS jade spots en tientallen light plates, variërend van 10 cm tot 150 cm, geïnstalleerd. Door Ata Tech is er een op maat gemaakte spanningsrail kabelgootsysteem gerealiseerd waardoor zowel de verlichting, de bekabeling als de speakers volledig geïntegreerd zijn in het museum.

Om de levende planten in het museum te laten groeien zonder daglicht is groeiverlichting is geplaatst en aan het dak in het museum zijn light panels door Ata Tech opgehangen waardoor daglicht in het dak van het museum gesimuleerd wordt. Deze light panels worden aangestuurd door een sensor die de lichtwaardes van buiten overneemt.

Alle verlichting in het Groote Museum is DMX stuurbaar en tuneable en beweegt mee met de daglichtsituatie van buiten wat resulteert in een koel – wit effect overdag en een warm – gedimd effect in de avond.

Een geweldig indrukwekkend project in Amsterdam, gerealiseerd samen met diverse partijen.

Locatie: Amsterdam • Opdrachtgever: ARTIS (Natura Artis Magistra) Amsterdam • Fotografie: Maarten van der Wal & Ata Tech • Ontwerper: Kossmanndejong • Exhibitbouwer: Bruns  • Media: Art+Com, BIND film en YIPP • Lichtontwerp: Simon Corder • Geluidsontwerp: Pablo Lamar • AV en verlichting: Ata Tech

Terug naar projecten
Ata tech audiovisueel