Naturalis heeft zes indrukwekkende Triceratops-skeletten opgegraven, waarvan vijf gezamenlijk werden gevonden in Wyoming, VS. De vondst, uitgevoerd door onderzoekers en paleontologiestudenten, onthult een unieke kudde-opstelling, terwijl het zesde individu apart werd ontdekt en al te zien is in de Dinotijd-zaal van Naturalis.
In de splinternieuwe interactieve tentoonstelling sta je voor het eerst oog in oog met de vijf indrukwekkende Triceratops-skeletten die je welkom heten in hun fascinerende wereld. Ata Tech heeft de volledige AV-installatie en verlichting voor de exhibits verzorgd, met een reeks interactieve opstellingen die bezoekers actief betrekken bij het verhaal van deze indrukwekkende dinosauriërs. Met uiteenlopende cutting edge technology heeft Ata Tech de exhibits uitgerust om de beleving te versterken.
Deze reizende tentoonstelling zal wereldwijd worden gepresenteerd. De tentoonstelling is modulair opgebouwd en kan op afstand via een netwerk worden aangestuurd. Bovendien is het systeem geschikt voor verschillende netspanningen, biedt het stabiliteit en is het eenvoudig benaderbaar op afstand.
Één van de eyecatchers is de interactieve installatie genaamd “Samen sta je sterk”, waarbij twee projectoren d.m.v. edgeblend technology een volledige vloerbedekking van deze exhibit creëren. Vier strategisch geplaatste trackingcamera’s volgen de bezoekers in het speelveld. Het spel illustreert dat je als groep sterker staat en je gezamenlijk beter kunt verdedigen dan individueel. Dit maakt de ervaring niet alleen educatief, maar ook bijzonder leuk.
Daarnaast biedt de opstelling “Wild aantrekkelijk” een unieke ervaring. Via een 65-inch scherm en twee camera’s worden bezoekers voorzien van een virtuele Triceratops-huid en hoorns op hun gezicht. De geïntegreerde DMX-gestuurde verlichting zorgt ervoor dat de gezichten van de bezoekers levensecht worden weergegeven, waardoor ze worden getransformeerd in een ware Triceratops!
Educatieve Componenten
In de opstelling “Hoe oud?” kunnen bezoekers door een microscoop kijken en dankzij RFID-technologie leren over de groeilijnen van dinosauriërs. Een klein rond scherm, dat normaal gesproken in een smartwatch wordt gebruikt, is geïntegreerd in de microscoop. Hiermee ontvangen bezoekers waardevolle uitleg over de ouderdom en groei van deze indrukwekkende prehistorische dieren.
De exhibit “Groei” maakt gebruik van een rotery encoder op de zaklamp. Door aan deze zaklamp te draaien, kunnen bezoekers de schedel van een Triceratops zien groeien. Het draaien aan de knop verandert de projectieschaduw, waardoor je het groeiproces van de schedel kunt waarnemen, van die van een baby tot een volwassen Triceratops, met daarbij de indrukwekkende hoorns.
Unieke Belevingselementen
Een van de opvallendste en meest speelse onderdelen van de tentoonstelling is “Eten en scheten”. Hier kunnen bezoekers een Triceratops virtueel voeden, waarbij het aantal virtuele ‘voedselballen’ in de maag leidt tot geluidseffecten, die via een mediaplayer worden afgespeeld. Dit speelse element combineert humor met educatie en maakt het leerproces laagdrempelig en leuk.
Graffiti-kunst: Schilder je eigen Triceratops
In deze unieke opstelling krijgen bezoekers de kans om hun creativiteit te uiten met een virtuele spuitbus! Dankzij infraroodtechnologie kunnen bezoekers een Triceratops op een doorzichtdoek inkleuren door te ‘spuiten’ met interactieve spuitbussen. Infrarood trackingcamera’s en sensoren bepalen waar de bezoeker de spuitbus voor het scherm houdt en welk motief wordt gekozen. Terwijl je jouw favoriete kleuren en patronen kiest en aanbrengt, wordt jouw creatie direct op het doek geprojecteerd, wat zorgt voor een meeslepende en kunstzinnige ervaring. Dit nodigt zowel jong als oud uit om het iconische dino-skelet een persoonlijk tintje te geven
Daarnaast biedt de “Tuinieren”-opstelling een kans voor bezoekers om virtueel een plant water te geven via RFID-technologie. Naarmate de plant groeit, transformeert deze in een voedzame plant voor een dinosaurus, die vervolgens wordt geprojecteerd.
De “Tricerascoop” stelt bezoekers in staat om, door het draaien en bewegen van een monitorbehuizing, de kudde Triceratops tot leven te brengen. Op deze manier lijkt het alsof de kudde over het scherm wandelt en zelfs buiten de rand van het podium beweegt, wat een unieke en indrukwekkende ervaring creëert.
De opstelling “Watskeburt” maakt gebruik van twee opstellingen met 55” schermen en sensoren die bezoekers in staat stellen om met hun voetstappen door de film te navigeren, waarin het noodlot van deze kudde wordt belicht. Dit creëert een dynamisch element dat bezoekers op een speelse manier door de informatie leidt.
Om het verhaal en de sfeer van de tentoonstelling compleet te maken, heeft Ata Tech drie verschillende scenes gecreëerd met projectie en geluid, die samen een indrukwekkende achtergrond vormen.
Met deze interactieve en educatieve tentoonstelling heeft Ata Tech bijgedragen aan een unieke beleving die de prehistorie op een levendige manier tot leven brengt in Naturalis. Door slimme toepassingen van AV-technologie, positioneringssystemen en creatieve installaties is de tentoonstelling toegankelijk voor alle leeftijden en biedt het nieuwe inzichten in het leven van de Triceratops-kudde.
Locatie: Leiden (Nederland) • Opdrachtgever: Naturalis Biodiversity Center • Ontwerp: Naturalis (Pieter Aartsen) – Designwolf (Onne Brouwer) • Exhibitbouwer: Bruns • Interactives: YIPP • Content: Redrum bureau • Fotografie: Mike Bink • Audiovisuele realisatie en exhibit verlichting: Ata Tech