Van Gogh Village Museum

In Nuenen kun je letterlijk in de voetsporen van kunstschilder Vincent van Gogh lopen, waaronder de plek waar hij zijn eerste meesterwerk, De Aardappeleters, schilderde. In het Van Gogh Village Museum (voorheen Vincentre) worden met behulp van audiovisuele technieken de verhalen verteld over Vincent, toen hij er woonde en werkte van 1883 tot 1885. Ontdek op drie thematische verdiepingen zijn familie, collega’s, vrienden en inspiratiebronnen.

Ata Tech was bij het de realisatie van het vernieuwde Van Gogh Village Museum verantwoordelijk voor de configuratie, integratie en synchronisatie van de audio, projecties en verlichting.

Audio
De indrukwekkende audiotour van het museum is beschikbaar in acht verschillende talen en wordt door middel van Guide ID gekoppeld aan de ‘podcatcher’ welke de bezoeker ontvangt bij binnenkomst. Middels deze podcatcher is het mogelijk om de ruim 80 verschillende audiopunten in het museum te scannen en in eigen tempo de route en het verhaal van Vincent te volgen.

Projecties
Diverse projecties door middel van videomapping maken dat de landschappen in het museum en de schetsen in het atelier tot leven komen. De vloerprojectie in het atelier wordt door middel van een spiegelconstructie geprojecteerd, waarbij vier Gobo-projectoren de portretten boven de kast visualiseren.
Op de zolder van het museum wordt de bezoeker meegenomen in een geprogrammeerde licht- en audioshow. Hier wordt door middel van twee projectoren een edge-blend-projectie getoond op een gebogen projectiescherm, wat tevens voorzien is van Ambilight effect. Aan de andere zijde van de zolder wordt het eerste meesterwerk van Vincent van Gogh ‘De Aardappeleters’ zwevend in de spotlights gezet.

Filmzaal
De filmzaal ‘Becoming Vincent’ is voorzien van een projector, elektrisch projectiescherm en draadloze microfoons en kan eenvoudig door het inprikken van een HDMI kabel, omgezet worden in een multifunctionele presentatieruimte.

Verlichting
In het gehele museum zijn zowel de vaste als de wisselende collecties door Ata Tech perfect uitgelicht met PLE zoom spots en lineaire PLE P13 ledverlichting.

Het vernieuwde museum is officieel geopend door Hare Majesteit Koningin Máxima en is zeker een bezoek waard. Een mooi en pittoresk museum, gerealiseerd samen met diverse partijen.

Locatie: Nuenen • Opdrachtgever: Van Gogh Village Museum • Fotografie: Mike Bink & Ata Tech • Ontwerper, Media & Software: Tinker Imagineers • Exhibitbouwer: Bruns • AV en verlichting: Ata Tech

Terug naar projecten
Ata tech audiovisueel