Weverijmuseum

Het Weverijmuseum Geldrop, is een uniek museum in zijn soort. Het brengt de herinnering aan Geldrop als belangrijke textielstad in de 19e en 20e eeuw daadwerkelijk tot leven. Dit begint al bij het gebouw waarin het museum is gehuisvest: een markant fabrieksgebouw bij de Kleine Dommel, waarin vroeger de “Wollenstoffenfabriek A. van den Heuvel en Zoon’’ was gevestigd. Het Weverijmuseum is in 2018 ingrijpend vernieuwd.

Ata Tech verzorgde de Techniekwand, een pronkstuk van het nieuwe museum. Op een 4 x 14 meter grote wand staan tientallen foto’s, teksten en jaartallen die samen de ontwikkeling laten zien van de machinetechniek. De vertelling door middel van de vele cartoons maken het voor de bezoeker erg aantrekkelijk om te blijven zoeken naar jaartal en techniek. Deze wand is interactief door middel van joysticks te bedienen, waarbij een virtuele schietspoel langs de tijdlijn loopt. Een beleving voor jong en oud!

Naast de veelal oude textielmachines, die nog steeds door vakmannen worden bediend, wordt op informatieschermen waarvan de audio en video start met één druk op de knop, het verhaal verteld van de textielindustrie en de betekenis ervan voor Geldrop-Mierlo.

In de filmzaal draaien korte films over het weven door de eeuwen heen en in ‘de grote klos’ is het mogelijk om door een interactieve tijdlijn te scrollen. De klos is aan de binnenzijde rondom voorzien van schermen en van surround geluid. Foto’s lichten op en het verhaal wordt getoond op de schermen. Aan de buitenzijde van ‘de klos’ zijn via luisterhoorns persoonlijke verhalen te horen van de hoofdrolspelers uit de film.

Locatie: Geldrop (Nederland) • Opdrachtgever: Weverijmuseum Geldrop • Ontwerper: Bob Bruns • Vitrine/Exhibit verlichting en Hardware: Ata Tech

Terug naar projecten
Ata tech audiovisueel