Het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam is een monument dat de herinnering aan en het begrip van de duistere periode van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog levend houdt. Gevestigd in de voormalige Hervormde Kweekschool aan de Amsterdamse Plantage Middenlaan is dit museum een mijlpaal als het eerste in Nederland dat de volledige geschiedenis van de Holocaust belicht. Het museum herbergt een rijke verzameling van ongeveer 2.500 voorwerpen, waaronder zeldzame foto’s, films, geluidsopnamen en documenten, afkomstig uit diverse museumcollecties wereldwijd.
Ata Tech was bij het Holocaust Museum verantwoordelijk voor de complete installatie van de gehele AV- en exhibit- en vitrineverlichting in het museum. Door de integratie van moderne technologieën, zoals de Guide ID, worden bezoekers zorgvuldig door de verschillende fasen van de tentoonstelling geleid. Door het scannen van beacons kunnen bezoekers luisteren naar persoonlijke verhalen van overlevenden en slachtoffers en de interactieve content beleven die is gekoppeld aan specifieke tentoonstellingsitems binnen het museum.
In negentien prachtig vormgegeven ‘Vergeet-me-nietjes’-vitrines zijn geïnspireerd door een kartonnen lijstje met drie pasfoto’s van anonieme slachtoffers en de smeekbede ‘Vergeet ons niet!’. Elk Vergeet-mij-nietje is uitgerust met een display waarop een afbeelding of filmpje te zien is, en verlichting aan de onderzijde die zacht oplicht als een bezoeker in de buurt komt. Op deze manier worden portretten belicht met persoonlijke voorwerpen, foto’s, korte teksten en audiofragmenten.
In het museum worden bezoekers ondergedompeld in een meeslepende soundscape die de ervaring versterkt. Strategisch geplaatste displays tonen films, terwijl diverse interactieve touchscreens de bezoekers de mogelijkheid bieden om door een database te navigeren.
De ‘Getuigenbankjes’, verspreid door het museum, bieden bezoekers een unieke kans om boeiende verhalen te beluisteren als ‘getuige’. Via draaibare touchscreens met geïntegreerde mediaplayers kunnen bezoekers zich verdiepen in persoonlijke verhalen en ervaringen. Een opmerkelijke eigenschap van deze opstelling is het gebruik van Power over Ethernet (PoE) technologie, waarbij zowel de netwerkverbinding als de stroomvoorziening wordt geleverd via slechts één kabel.
In het museum worden indrukwekkende projecties gebruikt om de geschiedenis op een levendige manier te visualiseren. De ‘Levenslijn‘ maakt gebruik van zes projectoren om een uitgebreide tijdlijn te creëren die de volledige geschiedenis projecteert. Deze installatie is zorgvuldig verborgen in een op maat gemaakte behuizing, waardoor alle technologie discreet uit het zicht blijft. In ‘Lokaal 1‘ wordt de film geprojecteerd en versterkt met belichting op portretten op specifieke momenten in de film. De vijf portretten, elk met een eigen uniek verhaal, worden op een boeiende wijze verlicht met behulp van Casambi-spots die worden aangestuurd vanuit de centrale showcontrol. De ‘Vluchtgang’ ademt een atmosfeer van betekenis door middel van citaten die op de wanden worden geprojecteerd met behulp van DMX gestuurde Gobo’s en ondersteund door een soundscape. De voetstappen worden geleidelijk op de vloer geprojecteerd, waarbij bezoekers stap voor stap worden meegenomen in het emotionele verhaal.
Een van de meest indrukwekkende installaties is de ‘Immersive introduction’ in de Hollandse Schouwburg, die zich uitstrekt over 270 graden en bijna 12 meter breed is. Deze installatie bestaat uit maar liefst 32 stuks 55” videowall displays en 9 mediaplayers, die samen zorgen voor een meeslepende ervaring. De immersive introduction biedt een dynamische panoramische introductie over wat de Sjoa was en wat er tijdens die jaren heeft plaatsgevonden. De andere Videowall in de Kweekschool bestaat uit 8 schermen, aangestuurd door 2 mediaplayers. Dankzij een push-to-open systeem zijn de schermen gemakkelijk bereikbaar voor onderhoud en aanpassingen. Het verhaal achter de tentoongestelde items is te beluisteren via Guide ID, waarbij de audio exact synchroon loopt met het beeld. Alle schermen worden aangestuurd via het netwerk, waardoor een nauwkeurige monitoring van de gehele installatie mogelijk is.
Ata Tech heeft de vitrineverlichting in het hele museum verzorgd door middel van PLE magnet led zoom spots en P13 lineaire verlichting en COB-ledverlichting. Daarnaast zijn de fotowanden in het museum voorzien van PLE led back light, waardoor elke foto op subtiele wijze wordt belicht en haar impact behoudt. Focuspunt in het museum is de veelal kwetsbare 50-lux lichtgevoelige collectie, die d.m.v. de PLE dimmers op de juiste lichtintensiteit ingesteld zijn. De zorgvuldig geïnstalleerde verlichting draagt bij aan de algehele atmosfeer en presentatie van de tentoonstellingen.
De gerenoveerde Hollandse Schouwburg, gelegen aan de overkant van de straat, is nauw verbonden met het Nationaal Holocaustmuseum. Dankzij een naadloze integratie tussen het gebouwbeheersysteem en showcontrol kunnen de audiovisuele systemen en verlichting van beide locaties worden aangestuurd. Dit geavanceerde systeem, geïntegreerd met het KNX systeem, zorgt voor een gecoördineerde en harmonieuze museumervaring tussen de twee panden.
Langs de buitenmuren van de Hollandse Schouwburg stralen glazen druppels verlicht met op maat gemaakte LED-verlichting, waar portretfoto’s op indrukwekkende wijze worden tentoongesteld. Deze armaturen zijn gehuisvest in waterdichte behuizingen en vormen een eerbetoon aan slachtoffers en overlevenden van de Holocaust. Via Guide ID kunnen bezoekers luisteren naar fragmenten van hun verhalen en ervaringen. Elk armatuur wordt afzonderlijk aangestuurd via DMX, wat zorgt voor precieze controle over de verlichting zodat deze in een rustige beweging willekeurig van intensiteit veranderd. Het 65” portrait outdoor touchscreen bevat de namen van alle bekende Nederlandse slachtoffers en verzamelt de beschikbare gegevens over hen, waardoor bezoekers de kans krijgen om meer te weten te komen over de persoon achter het portret.
Het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam is niet alleen een gedenkteken voor de slachtoffers van de Holocaust, maar ook een bron van kennis en begrip voor toekomstige generaties. Ata Tech is trots om een partner te zijn in dit belangrijke werk van herinnering, begrip en educatie.
• Locatie: Amsterdam • Opdrachtgever: Joods Cultureel Kwartier • Fotografie: Mike Bink en Thijs Wolzak • Ontwerper: Studio Louter & Opera Amsterdam • Exhibitbouwer: Bruns • Content: Shosho • Lichtontwerp: BeersNielsen • AV, exhibit- en vitrineverlichting: Ata Tech